Begrotingswijzigingen

Voorgestelde begrotingswijzigingen

Terug naar navigatie - Voorgestelde begrotingswijzigingen

Aanpassingen van de begroting hebben betrekking op de hieronder benoemde besluiten en aanpassingen. Conform de vastgestelde werkwijze worden de administratieve wijzigingen mee genomen bij de Bestuursrapportage. In de financiële paragraaf treft u de bijbehorende cijfers aan en voor de volledigheid ziet u ook daar een korte toelichting per wijziging.
In de financiële paragraaf treft u de volgende begrotingswijzigingen aan: 

Nr. Nr. besluit Omschrijving
1 1668807 Op 11 november 2021 heeft de Raad het amendement 'Haagse Beemden brengt het samen' vastgesteld. Hiervoor werd budget beschikbaar gesteld binnen de begroting 2022. Bij de nadere invulling van dit onderdeel is vastgesteld dat deze middelen als investering ingezet zullen worden. Aanvullend wordt vanuit het bestaande budget wijkaanpak nog een deel van het budget extra hiervoor overgeheveld naar de investeringsreserve.
2 2216314 Met het vaststellen van de derde rapportage op het Verbeterplan rechtmatigheid heeft het college besloten om de extra middelen, als gevolg van de noodzakelijke langere inzet op control en ondersteuning van alle herstel inkooptrajecten, te dekken uit de post onvoorzien. U bent hierover in juni jl. met de raadsbrief over de 'Derde voortgangsrapportage verbeterplan rechtmatigheid' geïnformeerd.
3 2212670 Per 1 juli 2022 is de uitvoering van de crisisinterventies 24/7 Jeugd in een regionaal WBO team gepositioneerd (CIT) bij de gemeente Breda. Breda is hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met de andere 4 WBO-gemeenten aangegaan. De crisisinterventies buiten kantoortijden die voorheen bij een externe partij werden ingekocht, worden nu uitgevoerd door het CIT. De begroting wordt hierop aangepast.
4 1554360 Op 7 oktober 2021 heeft de Raad de verordening bedrijveninvesteringszone Steenakker 2022-2026 vastgesteld. De financiële uitwerking wordt met deze wijziging ook in de Begroting 2022 verwerkt.
5 Subsidie Vanuit Kunstloc Brabant heeft de gemeente Breda een subsidiebeschikking mogen ontvangen. Deze subsidie is gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van professionele makers. Deze beschikking wordt conform in de Begroting 2022 verwerkt.
6 Subsidie Voor gemeenten was het mogelijk om de eenmalige specifieke uitkering Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) aan te vragen. Een gemeente kan hiermee huurders en eigenaar-bewoners stimuleren energie te besparen in hun woning. De gemeente Breda heeft hiervan gebruik gemaakt en het deel wat bestemd is voor 2022 wordt met deze wijziging opgenomen in de Begroting 2022.
7 Subsidie Het Rijk heeft de Brabantse stedenrij aangewezen als één van de veertien grootschalige woningbouwgebieden. Voor Breda valt de gebiedsontwikkeling in Breda/CrossMark hieronder. Eind 2021 is een specifieke uitkering toegekend voor de financiering van (tijdelijke) capaciteit of expertise ter bevordering van de snelheid van de woningbouw voor de Brabantse Stedenrij. Het Bredase deel zal conform de beschikking worden verwerkt in de Begroting 2022. 
8

Subsidie

De gemeente Breda heeft een subsidiebeschikking ontvangen ten behoeve van een circulair ambachtscentrum.
Een circulair ambachtscentrum is een plek waar producthergebruik en reparatie hoog in het vaandel staat. Onnodig weggooien van grondstoffen en materialen wordt voorkomen door bijvoorbeeld een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, de milieustraat en een onderwijsinstelling met elkaar te verbinden. Het subsidiebedrag wordt conform de beschikking opgenomen in de Begroting 2022.
9 Beschikking
Rijk
Na het opstellen van de begroting 2022 hebben we eind vorig jaar de toekenningsbeschikking mogen ontvangen inzake de specifieke uitkering educatie (WEB-gelden). De begroting wordt aan de hand van deze beschikking aangepast conform de toekenning.
10 Beschikking
Rijk
Na het opstellen van de begroting 2022 hebben we eind vorig jaar en medio april 2022 de voorlopige beschikking mogen ontvangen inzake BUIG. De begroting wordt aan de hand van deze beschikking aangepast conform de toekenning. 
11   Op een paar onderdelen is er geschoven met personeel, is vacatureruimte omgezet of zijn onderlinge detacheringen aangepast. Daar waar deze personeelsmutaties financiële consequenties hebben worden deze met deze wijziging administratief aangepast in de Begroting.
12   Areaaluitbreiding 2022: Jaarlijks worden er voor de extra kosten die ontstaan als gevolg van de areaaluitbreidingen van de afgelopen periode, middelen beschikbaar gesteld.
13   Op basis van de definitieve vaststelling van de jaarrekening is ook de renteberekening aangepast aan deze definitieve cijfers en verwerkt in de begroting 2022.
14   Bij de begroting 2022 is besloten een bedrag uit de reserve Bovenwijkse voorzieningen in 2022 in te zetten voor de dekking van investeringsuitgaven van de projecten Nieuwe Mark, Herinrichting Graaf Hendrik III-laan. Rotonde Baanzicht-Leursebaan en Snelfietsroute Breda-Tilburg. De begroting 2022 wordt met deze wijziging hierop aangepast.
15   Om de transparantie te bevorderen, wordt er voor gekozen om de diverse reserves, te weten: algemene reserve, exploitatiereserve en de investeringsreserve weer te geven in het programma waar het betrekking op heeft. Voorheen stonden deze reserves als totaalbedrag in programme 5. Met deze wijziging wordt de genoemde uitsplitsing in de Begroting 2022 verwerkt.
    Financiële paragraaf deel 2
16 Raadsbrief In de raadsbrief 22 september 2021 is de Raad geïnformeerd over de reflectie PWC op het Verbeterplan Rechtmatigheid. In deze raadsbrief werd aangegeven dat de extra impuls voor inkoop volledig worgt ingezet voor aanvullende menskracht.
17   Zoals u bij de toelichting bij het thema 'Beheer van de openbare ruimte' heeft kunnen lezen, is er sprake van stijgende opbrengsten van de afvalstromen. Tegenover deze stijging staan ook stijgende formatielasten. Met deze begrotingswijziging worden baten en lasten met elkaar in lijn gebracht . Dit gebeurt budgetneutraal.
18 1807365 / Beschikking Rijk Op 10 februari 2022 heeft de Raad het voorstel inzake onderzoek en sanering van bodemverontreiniging vastgesteld, met daaraan gekoppeld een begrotingswijziging voor de financiering van o.a. de sanering aan de Hooijdonkseweg.
Echter, na onderzoek is gebleken dat de bodemverontreiniging minder ernstig was, dan vooraf verwacht. Hierdoor kan de eerder door u besloten onttrekking uit de reserve bodemfonds komen te vervallen. Resteert voor deze wijziging enkel de financiële verwerking van SPUK bodemverontreiniging pfas en diffuus lood.
19   Als gevolg van de herzieningen van de grondexploitaties wonen bij de jaarrekening 2021 en de bestuursrapportage 2022 wijzigen de lasten en baten van de jaarschijf 2022. Voorgesteld wordt de begroting 2022 hiervoor te wijzigen.
20   Als gevolg van de herzieningen van de grondexploitaties bedrijventerreinen (werken) bij de jaarrekening 2021 en de bestuursrapportage 2022 wijzigen de lasten en baten van de jaarschijf 2022. Voorgesteld wordt de begroting 2022 hiervoor te wijzigen.
21   Deze wijziging betreft administratieve verschuivingen van budget tussen verschillende programma's of uitgaven/inkomsten waardoor de werkzaamheden/budget op een logischere locatie binnen de administratie komen te liggen. 
22   Deze wijziging betreft een wijziging om het product Jeugd aan te passen naar een meer realistische begroting die ook beter aansluit op de rapportages van de regio.
23 Subsidie Voor de inzet regionale expertteams jeugd ontvangen wij (via de gemeente Eindhoven) een bijdrage. Het subsidiebedrag wordt conform de beschikking opgenomen in de Begroting 2022.
24 Subsidie In januari en juli 2022 is er een uitkering van het Rijk toegekend, bestemd voor energiearmoede in 2022 en 2023. De gemeente kan met deze bijdrage de genoemde huishoudens ondersteunen bij het nemen van maatregelen om de energierekening te verlagen. Het subsidiebedrag wordt conform de beschikking opgenomen in de Begroting 2022. De bijdrage 2023 zal worden meegenomen in de Begroting 2023.
25   De extra kosten welke gemaakt worden voor de opvang vluchtelingen Oekraïne en de vergoeding welke we gaan ontvangen vanuit het Rijk waren nog niet opgenomen in de Begroting 2022. Met deze begrotingswijziging komen deze kosten (budgetneutraal) en inkomsten terug in de Begroting 2022.
26   In verband met de integratie van voormalig Atea dienden er nog aanpassingen in de begroting 2022 verwerkt te worden. Middels deze wijziging zijn daartoe de laatste administratieve verfijningen doorgevoerd.
27   Voor de stallingen op station Breda hebben we vanuit de NS de eindafrekeningen 2021 en het voorschotbedrag 2022 mogen ontvangen. De begroting wordt aan de hand van deze vaststelling aangepast.
28   Voor de begroting 2021 wordt verwacht dat er meer inkomsten (en daaraan gekoppeld de bijbehorende lasten) worden gegenereerd voor publiekszaken. De begroting 2022 wordt hierop aangepast.
29   Naar aanleiding van de herziening van de grondexploitaties bij de jaarrekening 2021 wijzigen de lasten en baten van de jaarschijf 2022. Voorgesteld wordt de begroting 2022 hiervoor te wijzigingen.
30   Op basis van de Nota bovenwijkse voorzieningen wordt een deel van de kosten van de aanleg van nieuwe infrastructuur, groen en watervoorzieningen verhaald bij vastgoedontwikkelingen die hier profijt van ondervinden. De bijdragen worden in de reserve bovenwijkse voorzieningen gestort. De Begroting 2022 wordt hier conform op aangepast.
31   Er wordt voor 2022 een hogere dividend opbrengst verwacht vanuit de BNG, deze opbrengst wordt conform verwerkt in de Begroting 2022.
32   De gelden voor de lokatiegebonden subsidies zijn in 2021 niet volledig benut en zullen in 2022 ingezet gaan worden. Deze inzet verloopt via de reserve versnellingsopgave. Met deze wijziging zal deze inzet en daaraan gekoppeld de onttrekking van de reserve worden verwerkt in de Begroting 2022.
33   Bij de begroting 2022 zijn de lasten en baten van alle faciliterende projecten geraamd onder programma Duurzaam wonen in Breda onder het thema verdeling beschikbare ruimte. Hieronder waren echter ook begrepen de faciliterende projecten die deel uitmaken van de grote projecten onder het programma Ondernemend Breda. Met deze wijziging wordt voorgesteld de bedragen deels over te hevelen naar het juiste programma.
34 Subsidie Vanuit de Provincie Noord Brabant heeft de gemeente Breda een subsidietoekenning mogen ontvangen ten behoeve van de Zuidwaterlinie, stelling Breda Geertruidenberg. De begroting wordt aan de hand van deze beschikking aangepast conform de toekenning. 
35   Bij de vaststelling van de budgetoverhevelingen Jaarrekening 2021 zijn de bedragen inzake het schuldenafkoopfonds en de RWB abusievelijk dubbel meegenomen. Met deze wijziging wordt deze omissie gecorrigeerd in de Begroting 2022.
36   Het laatste vastgoed pand van stichting Juzt is verkocht. Hiermee kan de stichting definitief opgeheven worden. Om dit snel te doen en onnodige kosten te voorkomen vindt de financiële vereffening tussen stichting Juzt met VWS, de regio en onze gemeente direct via ons plaats. De begroting wordt hierop aangepast. 
37   In verband met de start van de ver/nieuwbouw opvang voorziening inzake safegroup vrouwenopvang wordt er aanspraak gemaakt op de reeds gereserveerde middelen Reserve vrouwenopvang. Met deze wijziging wordt deze onttrekking verwerkt in de begroting 2022.
38   In de meicirculaire was de inkomstenderving abusievelijk verwerkt aan de lastenkant, dit had echter aan de zijde van de inkomsten gemuteerd moeten worden. Met deze wijziging wordt deze omissie gecorrigeerd
39   Bij de meicirculaire was de verdeling van de bodemgelden tussen Bodem en OMWB nog niet duidelijk. De verdeling is nu bekend en de Begroting 2022 wordt hier conform op aangepast.
40   De gemeente Breda koopt voor de WBO regio jeugdhulp in (in totaal 5 gemeenten inclusief Breda). Verwacht wordt dat er meer hulp ingekocht moet worden bij de jeugdhulporganisaties. Dit betekent dat we voor de 4 regiogemeenten hogere lasten opvoeren met daartegenover ook hogere opbrengsten. Dit verloopt voor gemeente Breda budgettair neutraal.
41   Vanuit het Rijk hebben we een tweetal subsidie mogen ontvangen voor het thema Veilig Breda. Een Spuk subsidie en de subsidie voor Zoet/Zuur/ Bitter Sociale Weerbaarheid. De begroting wordt hierop aangepast. 
42 Subsidie De opbrengst van de windmolens Hazeldonk is iets hoger dan begroot. De extra opbrengsten zullen in de reserve klimaatfonds worden gestort. Daarnaast hebben we nog een subsidie mogen ontvangen voor het kroonproject Aquathemie Crossmark 2022 en een eenmalige bijdrage vanuit het Waterschap Brabantse Delta. De begroting zal conform de afgegeven beschikkingen worden aangepast.

Financiële paragraaf deel bestuursakkoord
Op 16 juni jongsleden heeft de Raad het bestuursakkoord 'Dichtbij doen, samen sterk vooruit' vastgesteld. In dit bestuursakkoord zijn ook de financiële keuzes opgenomen. Voor de jaren 2023 en verder zijn deze keuzes meegenomen bij het opstellen van de Begroting 2023. De keuzes die nog betrekking hebben op het huidige jaar wordt dit verwerkt met deze wijziging van de Begroting 2022.

Financiële paragraaf deel budgetoverhevelingen
Vooruitlopend op de jaarrekening wordt voorgesteld om voor een vijftal onderwerpen het budget 2022 naar de Begroting 2023 over te hevelen. Het betreft:

  1.  Crisisdienstverlening
    Als onderdeel van de crisisdienstverlening is de Aanpak Jeugdwerkloosheid met een bedrag van € 1,16 miljoen verlengd tot en met 2022. Afgelopen meicirculaire heeft Breda deze middelen ontvangen als centrumgemeente voor de arbeidsmarktregio West-Brabant. We nemen tot 2024 de tijd om deze middelen te besteden. Dit komt overeen met de looptijd van het regionaal programma aanpak voortijdig schoolverlaten 2021-2024. Op dit moment worden de middelen uit 2021 ingezet.
    Aangezien deze middelen ontvangen zijn in de functie als centrumgemeente, wordt voorgesteld €1,16 over te hevelen naar 2023.
  2. Transformatie binnenstad
    Winkelgebieden in binnensteden en kernen staan onder druk. Dit heeft structurele leegstand tot gevolg. Daardoor ligt verloedering op de loer en worden binnensteden steeds minder leefbaar en aantrekkelijk. De urgentie om te komen tot een gezamenlijk uitvoeringsprogramma voor de binnenstad om onder meer leegstand tegen te gaan blijft. De visie voor de Nieuwe Ginnekenstraat die gezamenlijk is opgesteld biedt mogelijkheden om gezamenlijk (met ondernemers en vastgoedeigenaren) projecten op te pakken. Door het uitblijven van de subsidie van het Rijk in 2022 is het niet meer realistisch om de beschikbare eenmalige middelen nog in 2022 in te zetten. Concreet betekent dit dat € 0,2 miljoen uit de begroting 2022 zal worden ingezet als lokale impulsgelden om onder andere investeringen bij vastgoed eigenaren in de binnenstad te stimuleren. We stellen voor om de resterende middelen (€ 0,5 miljoen) verspreid in te zetten over de komende twee jaar (€ 0,3 miljoen in 2023 en € 0,2 miljoen in 2024). Dit om uitvoering te kunnen geven aan het uitvoeringsplan voor de Ginnekenstraat Zuid. Daarnaast kan het doorlopen traject aan de Ginnekenstraat met vastgoedeigenaren een voorbeeld zijn voor vergelijkbaar projecten elders in de binnenstad om op te starten. 
  3. Integraal huisvestingsplan
    In het bestuursakkoord is een eenmalige impuls opgenomen om te komen tot integrale huisvestingsplannen (IHP) voor Cultuur, Sport en Welzijn. Deze plannen bieden inzicht in behoefte naar de inzet van vastgoed gebaseerd op de respectievelijke gemeentelijke beleidsdoelstellingen. Er wordt gewerkt aan een uitvraag voor de IHP's. De uitgaven zullen in 2023 worden gedaan. Voorgesteld wordt om de resterende middelen van € 0,25 miljoen over te hevelen naar 2023.
  4. Klimaatmiddelen
    In de meicirculaire 2022 is in tegenstelling tot eerdere berichten geld vrijgemaakt voor de uitvoering van het Klimaatakkoord. Voor Breda gaat het om € 0,98 miljoen. Het is niet meer mogelijk om deze gelden in 2022 te besteden, aangezien voor de uitvoering van de extra projecten ook extra mensen nodig zijn. Met de werving is gestart. Voorgesteld wordt om de resterende middelen van € 0,98 miljoen over te hevelen naar 2023.
  5. Coffeeshop
    Het experiment gesloten coffeeshopketen is wederom vertraagd. De ministers geven nu aan als verwachte startdatum niet eerder dan dan tweede kwartaal 2023. De Raad is hierover met een raadsbrief op 15 april 2022 geïnformeerd. Voorgesteld wordt om de in de meicirculaire beschikbaar gekregen middelen over te hevelen naar 2023.

Financiële paragraaf deel kapitaallasten
De kapitaallasten worden ieder jaar, na vaststelling van de jaarrekeningcijfers, aangepast naar aanleiding van de actualisering van het strategisch investeringsplan.

Actuele stand Begroting 2022 na wijzigingen

Terug naar navigatie - Actuele stand Begroting 2022 na wijzigingen

De getoonde stand van de Begroting 2022 geeft de actuele stand van de Begroting 2022 weer, dus inclusief de huidig voorgestelde wijzigingen en alle eerder door uw Raad vastgestelde begrotingswijzigingen. 

Bedragen x €1.000
Exploitatie Primaire begroting 2022 Begrotingswijzigingen 2022 Begroting 2022 na wijziging
Lasten
Vitaal en Sociaal Breda 346.623 32.280 378.903
Ondernemend Breda 79.307 4.628 83.935
Duurzaam wonen in Breda 47.517 8.456 55.973
Basis op orde in Breda 157.607 6.795 164.403
Organisatie en financiën van Breda 91.122 4.891 96.014
Totaal 722.178 57.050 779.228
Totaal Lasten 722.178 57.050 779.228
Baten
Vitaal en Sociaal Breda 142.972 18.811 161.783
Ondernemend Breda 15.863 4.508 20.371
Duurzaam wonen in Breda 38.217 3.424 41.641
Basis op orde in Breda 90.862 4.553 95.415
Organisatie en financiën van Breda 434.263 25.754 460.017
Totaal 722.178 57.050 779.228
Totaal Baten 722.178 57.050 779.228